Drobečková navigace

ACC - DOSTAW s.r.o. > Články > Jak odvodnit garáž

Jak odvodnit garáž



Zatéká vám do garáže? Pomůže odvodňovací žlab

Udělá se vám po každém dešti v garáži louže? Potřebujete odvodňovací žlab, který se nainstaluje před garáž a vodu zastaví. Na jeho pořízení není nic složitého, pár věcí je ale dobré vědět. Tady je rekapitulace toho nejdůležitějšího.

Zvolte žlab, který se čistí sám

Správný žlab by měl obsahovat sběrný koš, do kterého se samy odplavují všechny nečistoty. Stačí, když ho jednou za půl roku vysypete a vyčistíte. Aby vše dobře fungovalo a koryto se neucpávalo, musí být jeho povrch hladký. Tuto podmínku výborně splňují odvodňovací žlaby z plastu nebo polymerbetonu, což je moderní, vysoce odolný materiál.

Jak moc u vás prší

Jak je to s velikostí žlabu? Vybírá se podle množství průměrných srážek v místě, kde ho budete používat. Nelekejte se, nemusíte si nic zjišťovat. Profesionální prodejce se vás zeptá, kde žijete, resp. do jaké oblasti si žlab pořizujete, a podle toho vám pak vybere správnou šířku a hloubku. Zároveň ale platí, že tyto produkty si poradí skutečně jen s běžným deštěm a třeba při záplavách vaši garáž nezachrání.

Auto nebo kamion

Další důležitá otázka: Jak velké zatížení bude muset váš odtokový žlab zvládat? Jestliže přes něj budete přejíždět pouze osobním vozem, pořiďte si žlab z pevného plastu. Podnikatelé, kteří potřebují, aby mřížka udržela nákladní auto, by měli zvolit již zmíněný polymerbeton.

Montáž? Žádná velká akce

S instalací si poradí každý šikovný kutil. Pokud k nim ale nepatříte nebo nemáte čas, vyberte si firmu, která vám žlab prodá, namontuje a připojí na kanalizační přípojku. Voda ovšem nemusí odtékat jen do kanalizace. Pořiďte si dešťovou jímku a pak můžete vodu, která do ní ze žlabu nateče, používat na zalévání zahrady.

Když si vyberete špatně

Co se může stát, pokud si pořídíte nesprávný žlab?

  • Levnější odtokové žlaby nemají sběrný koš, ale pouze sítko. To sice zabrání tomu, aby se větší nečistoty dostaly do kanalizace nebo jímky, často se ale ucpává a je s ním více práce.

  • Jestliže zvolíte příliš malou velikost, koryto i při běžném dešti přeteče a do garáže vám bude zatékat dál.

  • A pokud si zakoupíte žlab, který není uzpůsobený na zátěž, mřížka se pod tíhou auta prohne. Časem bude potřeba nahradit ho novým.

Kolik stojí dobrý žlab

Cena venkovních odtokových žlabů z plastu, přes které se může jezdit osobními vozy, činí zhruba 300 Kč/m, montáž se kalkuluje individuálně. Máte další otázky nebo vás zajímají i jiné odvodňovací systémy? Kontaktujte nás a my s vámi vše ochotně probereme.